Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Blaasontsteking bij de kat

Neem contact op
Plast uw kat vaak of kleine beetjes? Zit er bloed in de urine van uw kat? Zit uw kat vaak op de bak en er komt niets uit? Likt uw kat vaak aan de plasopening? Deze klachten kunnen wijzen op een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt bij katten zeer regelmatig voor.

 

Veroorzakers blaasontsteking

Een blaasontsteking bij katten wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een niet bacteriële infectie. Een van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking bij de kat is stress, maar ook blaasgruis, blaassteentjes, blaaspoliepen, bacterien of een combinatie van gruis en bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Bij oudere katten kan een blaastumor de oorzaak zijn.

Onderzoek blaasontsteking

Bestaat het vermoeden dat uw kat blaasontsteking heeft, dan doen we altijd urineonderzoek van verse urine. De urine van uw kat onderzoeken we op een aantal zaken die een indicatie geven over de ernst en de oorzaak van de blaasontsteking. Zo kunnen wij passende medicatie voorschrijven of de juiste behandeling starten. Soms is het nodig om urine op kweek te zetten. Hiervoor nemen we steriele urine af door een blaaspunctie, meestal onder echobegeleiding. Naast urineonderzoek doen we ook lichamelijk onderzoek bij uw kat. Komt u met het vermoeden dat uw kat een blaasontsteking heeft probeer dan urine mee te brengen naar de praktijk. Bewaar tot vertrek de urine in de koelkast. Er zijn speciale korrels in de handel (katkor) om het opvangen van de urine makkelijker te maken.

Behandeling blaasontsteking

Bij een blaasontsteking geven wij in de meeste gevallen medicatie mee voor uw kat. In ieder geval een pijnstiller/ ontstekingsremmer. Bij blaasgruis kunnen we speciaal dieetvoer voorschrijven. Zijn de klachten ernstig of blijven ze aanhouden dan kunnen we aanvullend onderzoek adviseren. Bijvoorbeeld door röntgenfoto’s of door echografie.

LET OP: Heeft u het idee dat uw kat (met name een kater) helemaal niet kan plassen? Bel ons dan direct. Blaassteentjes kunnen bij de kater vastlopen in de plasbuis (meestal bij de penispunt). Dit is levensbedreigend!