Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Blaasontsteking hond

Neem contact op

Blaasontsteking bij de hond

Plast uw hond vaak of kleine beetjes? Zit er bloed in de urine van uw hond? Likt uw hond vaak aan de plasopening? Deze klachten kunnen wijzen op een blaasontsteking. Een blaasontsteking komt bij honden regelmatig voor. Vooral teefjes hebben hier snel last van, omdat de plasbuis van een teef kort en wijd is. Bacteriën kunnen daardoor makkelijk in de blaas terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Ook reuen kunnen een blaasontsteking krijgen. Hierbij zien we dit vaak incombinatie met of na een ontsteking van de voorhuid van de penis. Dit herkent u door groen/gele uitvloeiing uit de penis en/ of groen/gele druppels op de grond.

Veroorzakers blaasontsteking

Een blaasontsteking bij honden wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie. Maar ook blaasgruis, blaassteentjes, blaaspoliepen of een combinatie van gruis en bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Bij oudere honden kan een blaastumor de oorzaak zijn.

Onderzoek blaasontsteking

Bestaat het vermoeden dat uw hond blaasontsteking heeft, dan doen we altijd urineonderzoek van verse urine. Het liefst de eerste ochtendurine. De urine van uw hond onderzoeken we op een aantal zaken die een indicatie geven over de ernst en de oorzaak van de blaasontsteking. Zo kunnen wij passende medicatie voorschrijven of de juiste behandeling starten. Soms is het nodig om urine op kweek te zetten. Hiervoor nemen we steriele urine af door een blaaspunctie, meestal onder echobegeleiding. Naast urineonderzoek doen we ook lichamelijk onderzoek bij uw hond. Komt u met het vermoeden dat uw hond een blaasontsteking heeft probeer dan urine mee te brengen naar de praktijk. Bewaar tot vertrek de urine in de koelkast.

Behandeling blaasontsteking

Bij een blaasontsteking geven wij in de meeste gevallen medicatie mee voor uw hond. In ieder geval antibiotica en vaak ook een ontstekingsremmer/ pijnstiller. Bij blaasgruis kunnen we speciaal dieetvoer voorschrijven. Zijn de klachten ernstig of blijven ze aanhouden dan kunnen we aanvullend onderzoek adviseren. Bijvoorbeeld door röntgenfoto’s of een echografie.

LET OP: Heeft u het idee dat uw hond (met name een reu) helemaal niet kan plassen? Bel ons dan direct. Blaassteentjes kunnen bij de reu vastlopen in de plasbuis. Dit is levensbedreigend!