Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Mijn hond drinkt en plast veel

Neem contact op
Merkt u op dat uw hond meer drinkt of plast dan gewoonlijk? Het lijkt een kleine gedragsverandering maar toch kan het meer drinken een symptoom zijn voor een achterliggende, soms zeer ernstige, klacht. Houd abnormaal drinkgedrag goed in de gaten. Ook kan het zijn dat uw hond langer en meer plast dan gewoonlijk of het helemaal niet meer op kan houden en in huis plast. Mocht u deze klachten opmerken, zorg er dan voor dat u op tijd naar de dierenarts gaat. Deze klachten kunnen namelijk voortkomen uit nierprobemen, een blaastontsteking, suikerziekte of een baarmoederontsteking. Drinkt uw teef veel en is ze niet gesteriliseerd neem dan direct contact op met de dierenarts.

Wanneer plast of drinkt uw hond te veel?

U vraagt zich wellicht af: wanneer drinkt een hond te veel? Een goede vraag, want de gedragsveranderingen zijn in sommige gevallen zo minimaal dat u zich afvraagt of een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is. Daarom leggen we u graag uit hoeveel een hond normaliter drinkt. Bij twijfel, raadpleeg altijd een dierenarts.

Hoeveel water heeft een hond per dag normaliter nodig?

Een gezonde hond heeft per dag tussen de 50-100 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een grote hond heeft, uiteraard, wat meer nodig dan een kleine hond. We zeggen dat een hond te veel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Houd er rekening mee dat in voeding ook vocht zit. Een hond die alleen natvoer krijgt heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen droogvoer eet en zal dus minder drinken.

Meest voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen bij de hond

 • Een nierprobleem: als de nieren niet goed werken gaat het concentrerend vermogen van de nieren achteruit. Hierdoor verliest de hond meer vocht waardoor hij meer gaat plassen en hierdoor meer gaat drinken
 • Een leverprobleem: honden met een leverprobleem drinken en plassen vaak meer.
 • Een urineweginfectie: zeker als deze zich in de nieren bevindt kan dit veel drinken en plassen veroorzaken. Zie ook een blaasontsteking bij de hond.
 • Een baarmoederontsteking: de gifstoffen die in de bloedbaan terechtkomen bij een baarmoederontsteking kunnen veel drinken en plassen veroorzaken bij de hond (dit is een spoed situatie!) Dit kan ook optreden bij andere infecties.
 • Suikerziekte (diabetes mellitus): honden met suikerziekte drinken en plassen zeer veel.
 • Diabetes insipidus: hierbij kunnen de nieren de urine niet concentreren door een gebrek aan het hormoon ADH (antidiuretisch hormoon, vroeger vasopressine). Zeer zeldzaam is een vorm waarbij de nieren niet reageren op dit hormoon (nefrogene diabetes insipidus).
 • Maligne lymfoom: hierbij kan een verhoogd gehalte aan calcium in het bloed optreden wat leidt tot veel drinken en plassen.
 • De ziekte van Cushing: Dit is een geregeld voorkomende ziekte bij kleine, oudere honden waarbij de bijnieren te veel cortisol aanmaken. Honden met de ziekte van Cushing drinken en plassen meestal zeer veel.
 • Gedrag: met name pups kunnen zeer veel drinken zonder medische oorzaak.

Onderzoek veel drinken en/of veel plassen

Na een lichamelijk onderzoek zijn er verschillende vervolg stappen die we kunnen nemen om de oorzaak van het probleem vast te stellen dit zijn:
 • Een urineonderzoek: tevens wordt er een kweek op de urine uitgevoerd om urineweginfecties uit te sluiten. De urine wordt bij voorkeur via een blaaspunctie afgenomen om een betrouwbare kweekuitslag te krijgen. We meten meerdere malen de concentratie van de urine om zeker te weten dat deze structureel te waterig is.
 • Een algemeen bloedonderzoek: we kijken onder andere naar de nier- en leverwaardes, of er een verhoogd calcium of suikergehalte is, of er een ontsteking bloedbeeld is, of er sprake is van bloedarmoede, het eiwitgehalte, natrium en kalium en andere afwijkingen.
 • Een buikecho: hiermee kan bijvoorbeeld worden gezien of er een baarmoederontsteking is of aanwijzing voor leverproblemen, nierproblemen of andere afwijkingen in de buik.
 • Een foto van de borstholte: zeldzaam zijn er tumoren (maligne lymfoom) in de borstholte aanwezig.
 • Desmopressinetest: minrin oogdruppels kunnen uitsluiten of er sprake is van diabetes insipidus.
 • Cortisol bepaling en een ACTH-stimulatie test voor het uitsluiten/ diagnosticeren van de ziekte van Cushing.
Welke vervolg onderzoeken noodzakelijk zijn is per dier verschillend. Het is daarom ook niet mogelijk om van te voren aan te geven welke handelingen er uitgevoerd moeten worden om tot de diagnose te komen.

Behandelen veel plassen en/of veel drinken

Dit hangt sterk af van de oorzaak. Drinkt en/of plast uw hond veel en wilt u nog meer informatie over dit onderwerp of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!