Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Huidklachten hond

Neem contact op
Net zoals bij een mens kan ook uw hond veel last hebben van jeuk. Ieder dier zal wel eens krabben of likken, maar wanneer er sprake is van overmatig krabben of likken is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Een onschuldige oorzaak, zoals een vlooienbeet, kan voor een dier veel ellende en stress veroorzaken. Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken die overmatige jeuk bij uw huisdier kunnen veroorzaken. We bespreken er hier een aantal.

Hoe herkent u huidproblemen bij uw hond?

U bent als huisdiereigenaar veel betrokken bij het leven van uw huisdieren. U ziet uw hond dagelijks in zijn of haar vertrouwde omgeving en u zult sneller abnormaal gedrag herkennen. Onze dierenarts vindt het daarom belangrijk om alle factoren uitgebreid in kaart te brengen, voordat er een diagnose gesteld wordt. Mogelijk merkt u op dat uw hond meer likt en krabt dan normaal, voelt u korstjes rondom de staart of achter de oren of ziet u dat uw hond kale plekken of een hotspot (een plek dat lijkt op een verse schaafwond vaak vochtig) heeft.

Oorzaken jeuk en kale plekken bij honden

Vlooien en/of andere parasieten

Eén van de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij een hond zijn vlooien. Eén vlooienbeet kan al genoeg jeuk voor uw hond veroorzaken. Het is daarom belangrijk om het hele jaar door uw hond goed te behandelen tegen vlooien. Bij een vlooienplaag is het belangrijk om niet alleen uw dier te behandelen, maar om er ook voor te zorgen dat de gehele leefruimte van het dier behandeld wordt. Daarnaast komen vlooien vaak samen voor met wormen. Een goede wormenkuur is daarom essentieel in de bestrijding tegen vlooien. Een vlooienplaag is niet alleen vervelend voor uw huisdier, maar ook erg hardnekkig. Preventief behandelen is noodzakelijk.

Wordt uw hond getreiterd door vlooien? Vaak herkent u de volgende symptomen:

  • Veel krabben, schuren en/of likken;
  • Korstjes op de huid (vaak rondom de staat);
  • Ontstaan van een hotspot;
  • De aanwezigheid van vlooien of zwarte stippen in de vacht (vlooienpoep);
  • Bij een allergie of ernstige vlooienplaag kan kaalheid ontstaan;
  • Mogelijk rode jeukerige plekken/bultjes op uw eigen huid.

Overgevoeligheid of allergie

Net zoals bij mensen, kunnen ook honden intoleranties of overgevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde voedingsstoffen. Een hond kan uiteraard niet vertellen welk effect de voedingsstoffen op het lichaam hebben. Vaak is een allergie terug te zien aan de huid. Een hond krijgt bijvoorbeeld jeuk en roodheid aan de poten (vooral tussen de tenen), de liezen, de oksels, rond de snuit, het onstaan van een hotspot en/of een terugkerende oorontsteking. In veel gevallen kan een speciaal dieet helpen. Ook kan het zijn dat uw huisdier gevoelig is voor bepaalde soorten planten, pollen of stofmijten. Wat uw hond binnenkrijgt tijdens een wandeling of binnenshuis is niet altijd duidelijk. Een dierenarts voert daarom een bloedonderzoek of huidtest uit om uitsluitsel te geven.

Neem contact op als uw hond last heeft van kale plekken of jeuk

Er zijn verschillende oorzaken waarom uw hond last heeft van huidproblemen. Raadpleeg daarom eerst een dierenarts voordat u zelf aan de slag gaat om de jeuk van uw huisdier te bestrijden.