Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Ziekte van lyme hond

Neem contact op
Teken komen veel voor in Nederland. Ze verschuilen zich graag in beboste gebieden of in het hoge gras. Hier wachten ze tot een host (gastheer) hun komt opzoeken, waarnaar ze zich vastbijten in de huid van een hond of een ander dier. Als huisdiereigenaar bent u waarschijnlijk al bekend met deze zwarte parasieten. Bijna iedere hond zal in zijn of haar leven dan ook zeker een keer in aanraking komen met de teek. Het is daarom extra belangrijk dat u opmerkzaam blijft en uw hond regelmatig controleert. Want de teek is niet het grootste probleem. Teken kunnen ziektes overbrengen (Ehrlichia canis, Borrelia, Bartonella spp., Anaplasma phagocytophilum en Rickettsia rickettsi.) De meest bekende ziekte door teken is de ziekte van Lyme. Is uw hond gebeten door een teek en vermoedt u dat uw hond mogelijk de ziekte van Lyme bij zich draagt, neem contact op met onze dierenarts.

De oorzaak van de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de zogenoemde Borrelia bacterie. Deze bacterie komt vrij aan het einde van de bloedmaaltijd van de besmette teek vanuit de speekselklieren. Het is daarom belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op de hond blijft, hoe groter de kans op een besmetting.

Symptomen bij de ziekte van Lyme

Blijft de teek onopgemerkt en heeft het de kans om de bacterie te verspreiden, dan kan dit voor de hond vervelende complicaties opleveren. Mogelijk kunnen de nieren, het hart of het zenuwstelsel beschadigd worden. Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor de besmetting. Denk bijvoorbeeld aan Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Berner Sennenhonden. Zij zijn extra gevoelig voor nierziektes als gevolg van de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme treedt meestal op nadat de teek minimaal 18 uur aan de hond heeft vastgezeten. Daarna kunt u de volgende symptomen herkennen:

  • Kreupelheid van de ledematen of acute kreupelheid (vaak wisselende kreupelheden)
  • Gevoelig voor aanraking
  • Moeite met ademhalen
  • Stijve gang met gebogen rug
  • Depressie, geen eetlust en koorts
  • Diarree
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Een rode cirkel rondom de beet van de teek (vaak zeer moeilijk zichtbaar door de vacht)

Behandeling ziekte van Lyme

Vertoont uw hond verschijnselen van de ziekte van Lyme of maakt u zich zorgen over uw hond na de beet van een teek, kom dan gerust langs bij onze dierenarts. Wij starten met een lichamelijk onderzoek indien nodig gevolgd door bloed- en urineonderzoek om vast te stellen of er bacteriën, parasieten en/of schimmels in de bloedbaan aanwezig zijn. Ook kan de dierenarts vocht uit de aangetaste gewrichten halen om de ziekte te beoordelen.

Wordt de ziekte van Lyme bij uw hond vastgesteld, dan worden allereerst de fysieke activiteiten van het dier goed in de gaten gehouden zodat de gewrichten de kans krijgen om te genezen. Daarnaast geven wij uw hond een anitbioticum om het genezingsproces sneller te laten verlopen. 

Preventie ziekte van Lyme

Helaas hebben sommige honden de rest van hun leven gewrichtsproblemen nadat ze zijn geïnfecteerd met de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om het zo veel mogelijk te voorkomen of vroegtijdig op te sporen. Preventie van de ziekte van Lyme is niet altijd gemakkelijk, maar voorkomen is beter dan genezen.

Dit kun je doen door:

  • Uw hond rond te laten lopen in omgevingen met veel teken, zoals vochtige plekken met veel vegetatie;
  • Verzorg uw hond en controleer het dier dagelijks op teken;
  • Er zijn verschillende sprays, halsbanden en andere producten die helpen teken te doden en af te weren. De meeste hiervan zijn te vinden in winkels, maar raadpleeg bij twijfel eerst een dierenarts voordat u een product op uw dier toepast.
  • Vaccineren tegen de ziekte van Lyme is mogelijk. Deze vaccinatie moet 2 keer worden gegeven met een tussenperiode van 3-5 weken. Hierna wordt hij jaarlijks herhaald. De eerste vaccinatie mag vanaf 12 weken oud gegeven worden. De echte werking van het vaccin is echter niet aangetoond. Hierdoor adviseren wij u om niet te vaccineren maar extra goed te letten op het voorkomen van een beet.

Teek verwijderen bij hond

U wilt uw dier ook vrijuit kunnen laten lopen en het is daarom niet altijd eenvoudig om uw dier niet in aanraking te laten komen met teken. Zorg ervoor dat u uw dier regelmatig controleert en ga bij twijfel naar de dierenarts. Vindt u een teek op uw huisdier, zorg ervoor dat u deze zo snel mogelijk verwijderd. Om een teek te verwijderen maakt u gebruik van een pincet of een speciale tekenklem bedoeld voor honden (bijvoorbeeld de Otom tick twister). Het doel is om het kopje of de bek te grijpen waar de teek de huid is binnengedrongen zonder het lijf van de teek te verpletteren. Gebruik van tevoren geen alcohol of andere desinfecterende middelen. De teek gaat dan in de verdedeging en gaat speeksel met mogelijk de Lyme bacterie het lichaam van de hond inspuiten. Pak de kop vast en trek het voorzichtig terug. Wees stabiel en ruk en draai niet. Lukt het u niet om de teek te verwijderen of heeft u twijfels over het goed verwijderen. Ook met het verwijderen van een teek helpen wij u graag.