Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Gebitsproblemen hond

Neem contact op
Gebitsproblemen komen vaak voor bij honden die ouder zijn dan 3 jaar. Het is voor een eigenaar ook niet eenvoudig om het gebit van een hond goed te bekijken en een passende diagnose te stellen. Bij Dierenkliniek Eduvet in Lelystad helpen wij uw hond met gebitsproblemen, gebitsreiniging, het verwijderen van tandsteen of het preventief controleren en onderhouden van het gebit. Lees meer over gebitsproblemen bij de hond of maak direct een afspraak bij onze dierenarts.

Hoe herkent u gebitsproblemen bij de hond?

Het is lastig om het gebit van uw hond te bekijken, maar u kunt gebitsproblemen wel herkennen aan een vieze lucht uit de bek of dat uw huisdier geen tot weinig (harde) brokken eet. Kauwt aan 1 kant van zijn bek of dat u Roodheid en bloedend, gezwollen tandvlees ziet. Soms is het enige wat u aan ow hond merkt dat hij wat chagrijnig en minder speels.

Gebitsproblemen zorgen niet alleen voor ongemak bij uw hond tijdens het eten, maar kunnen ook ontstekingen in de rest van het lichaam veroorzaken. Waaronder hart en nier problemen.

Jaarlijkse gebitscontrole hond

Tijdens een jaarlijkse controle bekijkt onze dierenarts het gebit van uw hond. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. We controleren uw hond o.a. op tandsteen, ontstoken tandvlees en afgebroken tanden/kiezen. Op basis van de bevindingen besluiten we uw hond wel of niet onder narcose te brengen om verder onderzoek te doen en direct de gebitsbehandeling uit te voeren. Valt de hoeveelheid tandsteen mee, dan kan het ook goed zijn dat we u adviseren om de tanden van uw hond te poetsen, gebruik te maken van supplementen of over te stappen naar een ander soort voeding.

Hoe verloopt een gebitsbehandeling?

Als de hond onder narcose is starten we met het weghalen van tandsteen. Wanneer de meeste tandsteen verwijderd is, wordt zichtbaar of er mogelijk tanden/ kiezen getrokken moeten worden en of er een eventuele nabehandeling noodzakelijk is.

Wat zijn de meeste voorkomende gebitsproblemen?

De meest voorkomende problemen is ontstoken tandvlees (gingivitis) vaak incombinatie met tandsteen en het hierdoor ontstaan van caries (gaatjes). Behandelen we dit niet op tijd kan een gevolg hiervan kan zijn dat de wortel van een kies of tand bloot komt te liggen. Dit is erg pijnlijk voor de hond. Wordt dit niet behandeld door het verwijderen van de aangedane kies kan het ook nog eens (door een opening naar de wortel toe voor bacterien) leiden tot een kieswortelabces. Dit ziet u door een duidelijke verdikking aan 1 kant van de kop. De enige behandeling hiervoor is het trekken van de aangedane kies.