Bronsweg 9 | 8211 AL | Lelystad | +31 (0)6 15838127 | dklelystad@eduvet.nl​ | Openingstijden: 09:00 – 17:00
Eduvet Dierenkliniek Lelystad

Eerstelijns patiëntenzorg

Uw hond mee op vakantie

Neem contact op

Na een lange periode met Corona kan het eindelijk weer: We mogen weer op vakantie! Wat is er nu mooier dan met onze trouwe viervoeter erop uit bijvoorbeeld samen heerlijk door de bossen struinen. Of u nou in Nederland blijft of naar het buitenland gaat er zijn een aantal punten met betrekking tot het meenemen van uw hond om goed op te letten. 

Voor in Nederland

Voor een vakantie met uw hond in Nederland geld eigenlijk wat altijd in Nederland geld. Het is belangrijk uw hond te beschermen tegen parasieten. Vooral tegen teken. Controleer liefst elke dag uw hond op teken en haal deze zo spoedig mogelijk weg. Er zijn middelen die u hierbij kunnen helpen. Zowel voor het voorkomen van een tekenbeet (Nexgard / Nexgard spectra bv) of voor het verwijderen van een teek (o-tom tekenhaak) Mocht u hier meer informatie over willen hebben helpen wij u graag verder.

Vaccinatie ziekte van Weil

Ratten en muizen komen overal voor in Nederland. Daarom is het belangrijk om uw dier goed te beschermen tegen de ziektes die zij kunnen overbrengen. De ziekte van Weil vaccinatie zit in de jaarlijkse vaccinatie en is vooral voor de zwemmers onder de honden een absolute must maar voor de niet zwemmers ook erg belangrijk.

Voor het buitenland

Voordat uw trouwe viervoeter mee mag naar het buitenland moet er wettelijk aan een aantal eisen voldaan worden:

  • Chip: Uw hond moet een werkzame chip hebben. Let op dat de chip ook daadwerkelijk op uw naam en telefoonnummer geregistreerd staat. Dit kunt u controleren op https://chipnummer.nl Het chipnummer van uw hond kunt u vinden in het paspoort/ vaccinatie boekje als chipnummer of identificatie nummer en bestaat uit 15 cijfers.
  • Rabies vaccinatie (hondsdolheid) : deze is verplicht voordat uw hond mee mag de grens over. De vaccinatie moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn en is 3 jaar geldig.
  • Geldig Europees dierenpaspoort. Uw dier moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Let op dat een vaccinatie boekje niet voldoende is voor grens overgang.
  • Eisen voor de invoer van dieren verschillen per land. Bijvoorbeeld Engeland heeft nog als een extra eis het ontwormen door de dierenarts 24-72 uur voor grensovergang met aantekening in het paspoort of voor Duitsland: dat een hond vast moet zitten in de auto in een gordel, een bench of achter een hondenrek of voor Oostenrijk: het verplicht een muilkorf dragen in de skiliften/gondels. Voor de actuele eisen per land kunt u terecht op de website van de licg. voor Europa: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa Voor buiten Europa: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa Of u kunt met ons contact opnemen dan kijken wij met u mee.

Let op dat het voor de invoer eisen niet alleen gaat om het land van bestemming maar ook de eisen van de landen waar u doorheen reist. Helaas zijn sommige rassen in bepaalde landen niet welkom kijk ook hiervoor eerst op de site van de licg voordat u uw vakantie boekt.

Verder is het ook van belang om te letten op:

  • Parasieten: Net als in Nederland is het in het buitenland belangrijk om uw hond te beschermen tegen parasieten. Teken, zandvliegen en wormen kunnen ernstige ziektes overbrengen als bv Leishmania en hartproblemen. Het is daarom belangrijk om uw hond bescherming hier tegen te bieden tijdens de reis maar ook bij thuiskomst. Dit kan met verschillende producten. Mocht u hierover meer informatie willen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
  • Reisziekte: Ook honden kunnen last hebben van reisziekte en dit kan de vakantie pret sterk onderdrukken. De hond is misselijk, braakt, kwijlt heel veel en kan zelfs hierdoor de auto niet in willen. Gelukkig is hier een medicijn voor aanwezig: Cerenia. Cernia werkt door het braakcentrum in de hersenen te beïnvloeden waardoor uw hond niet misselijk wordt.
  • Laat de hond NOOIT achter in de auto bij warm weer. De temperatuur in de auto loopt snel op waardoor een hond het snel te warm krijgt. Zelfs op schaduwplekken met een raam open kan het al snel te warm worden. Bij een buitentemperatuur van 30 graden loopt de temperatuur in de auto al snel op tot 50 graden. Bij een buitentemperatuur van 40 graden wordt dit al snel 75 graden. Het alleen in de auto achterlaten kan hierdoor voor de hond al snel fataal zijn.

    Mocht u meer informatie willen over op vakantie met uw hond kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.