Vaccineren hond
- Bronsweg 9, Lelystad
- dklelystad@eduvet.nl
- +31 (0) 615 83 81 27
Waar laat ik mijn hond tegen vaccineren?
Het is belangrijk om uw hond op tijd te laten vaccineren. Ook al leeft uw hond veel binnen, buiten komen ze in aanraking met andere honden of eten ze onbedoeld dingen die mogelijk een infectie of ziekte kunnen veroorzaken, verder is er voor veel virussen nog een indirecte besmetting mogelijk via uw kleding, handen en/ of schoenen. Ook in Nederland zijn er tal van ziektes te benoemen. Bij EduVet Lelystad kunt u uw hond laten vaccineren tegen verschillende ziektes. Neem contact met ons op voor uw vragen of om een afspraak te maken.
Canine distemper (hondenziekte)
De symptomen bij hondenziekte
Wanneer uw hond geïnfecteerd raakt, ontstaat er een verlaging van het immuunsysteem waardoor bacteriële infecties een hond sneller ziek kunnen maken. Verschijnselen die voor kunnen komen bij hondenziekte zijn: Luchtweginfecties als benauwdheid, neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, hoesten. Maag/darm aandoeningen vooral anorexie (niet eten), braken en diarree soms met bloed. Soms zien we ook neurologische verschijnselen vaak 1-3 weken na start van de eerste symptomen. Ook worden er is sommige gevallen huidproblemen en blindheid waargenomen.
Pups tussen de 3 en 6 maanden zijn het gevoeligst voor Canine distemper, het virus is dodelijk voor pups als ze niet gevaccineerd zijn. Volwassen honden kunnen het ook krijgen maar zijn er minder gevoelig voor. Het hondenziekte virus is zeer besmettelijk.
Voor dit virus is een bloedonderzoek mogelijk (titerbepaling) om te kijken of uw hond weer aan de vaccinatie toe is in plaats van de standaard vaccinatie schema’s aan te houden.
Het Parvo virus
Honden die in aanraking komen met dieren die besmette ontlasting hebben, kunnen het Parvo virus oplopen. Ook dit is een zeer besmettelijk virus, het is behoorlijk resistent en kan enkele maanden
overleven in de omgeving. Doberman Pinschers, Rottweilers, Pitbulls en Labrador Retrievers zijn meestal gevoeliger voor het virus dan andere rassen.
Symptomen van het Parvo virus
De eerste symptomen worden meestal 5-12 dagen na de besmetting vertoond. Symptomen die vaak voorkomen zijn hevig braken en (bloederige tot zelfs puur bloed) diarree. Parvo komt het meest voor bij jonge honden maar het virus kan op elke leeftijd voorkomen
Voor dit virus is een bloedonderzoek mogelijk (titerbepaling) om te kijken of uw hond weer aan de vaccinatie toe is in plaats van de standaard vaccinatie schema’s aan te houden.
Infectieuze hepatitis (Canine Adenovirus type 1)
Dit is een virus dat acute hepatitis kan veroorzaken. Het virus kan 10-15 dagen uitgescheiden worden via speeksel en ontlasting en tot zelfs 9 maanden via de urine.
Symptomen van canine infectieuze hepatitis: Uw hond is plotseling erg ziek, heeft koorts en een vergrote lever. Hij kan geel zien vooral in het oogwit en de slijmvliezen van de bek. Verdere verschijnselen zijn braken, veel drinken en veel plassen, oedeem van het hoornvlies, oogontsteking, nierontsteking en bloedingen over het gehele lichaam. In zeer ernstige gevallen kunnen hersenverschijnselen ontstaan tot zelfs overlijden van de hond. 10%-30% van de honden komt te overlijden door dit virus.
Voor dit virus is een bloedonderzoek mogelijk (titerbepaling) om te kijken of uw hond weer aan de vaccinatie toe is in plaats van de standaard vaccinatie schema’s aan te houden.
Het hondsdolheidvirus (Rabiës)
Het hondsdolheidvirus, ook wel Rabiës genoemd, is een virus dat kan worden overgedragen op mensen door een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. In Nederland komt dit virus bijna niet voor, meestal lopen mensen het virus op in het buitenland door vleermuizen, wasberen en vossen. Gaat uw hond mee naar het buitenland, dan is het verplicht om uw hond 3 weken voor de grensovergang te laten vaccineren tegen Rabiës. Sommige landen eisen ook een titerbepaling voor de rabiës vaccinatie voordat uw hond de grens over mag. Mocht u meer informatie willen over de vaccinatie of over de regels in uw vakantieland, dan helpen wij u graag verder.
Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?
Het kan tussen de 1 en 8 maanden duren voor een besmet dier de symptomen vertoond van Rabiës. Doordat het dier is geïnfecteerd kan het dier slomer worden of zelfs agressief worden. Ook kan het dier last krijgen van veel speeksel en moeite met slikken. Dieren met Rabiës vertonen ook vaak neurologische verschijnselen zoals dronkemansgang en verlammingsverschijnselen. Wanneer het aankomt op deze symptomen overlijdt het dier meestal binnen 7 dagen. Dit virus is altijd met dodelijke afloop.
Kennelhoest
De symptomen van Kennelhoest
Kenmerken zijn vaak een luide en droge hoest, braken met slijm, koorts, sloomheid en weinig eetlust. De harde hoest herkent u aan de hoest van de het dier. Het lijkt alsof uw hond iets in zijn keel heeft.
De ziekte van Weil
Symptomen Ziekte van Weil
Het virus kan zonder klachten of verschijnselen verlopen maar ook zorgen voor koorts, sloomheid, snelle hartslag en een snelle ademhaling. Daarnaast heeft de hond ook vaak diarree.
Helaas gebeurt het nog vaak dat een dier aan de Ziekte van Weil overlijdt. Wanneer uw hond gevaccineerd is, is er altijd een mogelijkheid dat de hond het virus oploopt maar zal de ernst van de besmetting minder zijn en de overlevingskans veel groter.
Uw hond laten vaccineren bij EduVet? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.
- Bronsweg 9, Lelystad
- dklelystad@eduvet.nl
- +31 (0) 615 83 81 27